Fran stranden till massmord, krigshistoria och Saigon


Plotsligt hade det gatt sex dagar i Sihanoukville och vi bestamde oss for att ta oss till Phenom phen efter en behovlig strand"semeset" fran resandet ett tag. Gjorde inte mycket mer an att ligga pa stranden pa dagen och dricka ol pa kvallen. Skont! Det enda produktiva vi gjorde var att besoka en organisation som jobbade med barnen och lat dem mala och ocksa fa lite utbildning. Meningen med projektet ar att fa barnen bort fran stranden dar de gar omrking och saljer det armband, frukt osv. De hade iallfall satt upp en liten teater och dansade och sjong och efterat fick man mojlighet att kopa deras malningar. Vi kopte en varsin och bidrog lite!! Kandes bra!

Turen till phenom ohen gick bra och vi kom frma ordentligt. Dagen efter tog vi oss till The Killing fields och fangelset som manniskorna blev torterade pa innan de blev dodade vid the killing fields. Hela dagen var en historielektion i Kambodia blodiga historia om Pol Pot och Khmer rouge. Sjukt hemskt! Man fattar ainte att det kunde handa, sa kort efter forintelsen i Europa. Och det ar sjukt att veta att det var sa kort tid sedan. Rattegangar mot Khmer rouge medlemmar ar ju fortfarande nyheter har... Efter en tung dag sa fick vi oss lite mat och somnade gott trots allt.

Sa vidare mot Vietnam, gransovergangen gick hur smidigt som helst och vi hittade bra och relativt billigt boende i Saigon. Idag har vi varit och tittat pa ett tempel for en religion som jag inet komme rihag namnet pa(ops) men ar en sorts samlingsreligion av Buddism, taoism och katolisism. Skummaste arkitekturen var det iallfall, sag mest ut att hora hemma i lustiga huset.
Sen akte vi vidare till Cu chi och tittade pa de tunnlar som Cu chi gerillan anvande i kriget mot USA. Massa historia, men valdigt intressant. Vi inser att man inte vet mycket om det som hant har borta, och att manga fortfarande lever med slaktningar som har dott i kriget. Det finn ju ocksa Manga minor kvar som fortfarande skadar manniskor. Men det ar validgt intressant och man far en annan bild av folket och landet nar man far veta mer om allt som har hant.

I morgon ska vi gar omkring lite i Saigon, som for ovrigt ar en valdigt trevlig stad men tusentals av motorcyklar, Helt galet!!
Sen ska vi aka upp till nathrang, som ar den stora turistorten, men vi aker dit for att forhoppningsvis fa lite dyking, et var alltfor langesen!!!

ta hand om er dar hemma!!
 Batar pa Mekongriver i Laos

 Angkor wat

 Naturen tar over manniskans strukturer

 Livet pa luffen!

 Massa lek med barn pa stranden. Barnen borde ju egentligen sova eftersom det ar SENT! Men tyvarr sa utnyttjar foraldrarna barnen sa att folk ska leka med dem och sen ge dem pengar... valdigt sota iallfall!

 Beachhang pa Boozecruisen i Sihanoukville

 Barnens show!

 Templet av den okanda religionen

 hemlig lucka i cu chu tunnlarna

Motorcyklar i Saigon

Kommentarer
Postat av: mormorfar

I ena landet mördar dom varandra i andra får dom hjälp av USA. Men i andra fallet är det väl terrorister... Kanske storknar Du av eländet men det öppnar ögon och sinne.Palme sa satans mördare och föll för en.En golfvän i Hallen blev mördad i hemmet förra veckan.Ingen söndagsskola väl? Momo prommar framåt jag gnäller på dålig bollträff och lite ork.Men våren är på väg plus 12 igår 11 idag! Bo fyllde år med ny cykel och härlig middag i söndags av ma Gunilla.Öla lagom!Vi längtar Linda!kramar!!!

2009-04-01 @ 15:53:50
URL: http://sanaelinda.blogg.se/
Postat av: gunilla

Resande verklig historiebok, vore ngt för mig som är kass på historia. Håller med morfar att öla lagom....inte visste jag att du börjar dricka så mycket öl överhuvudtaget, men man lär sig väl i brist på annat !!! Kul med alla kort. Ha't bra. På måndag åker vi skidor i Frankrike så det så.

Kram

2009-04-01 @ 19:15:50
URL: http://sanaelinda.se
Postat av: Petter, Helena, Erik och Emelie

Hjärtliga gratulationer på födelsedagen käre resenär. Vi är på Ornö och har det trevligt - saknar dig.



Kom hem snabbt :)



Puss

2009-04-07 @ 23:23:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0